Fietsen in de winter: kleed je goed aan

Naar je werk fietsen kan ontmoedigend lijken als het donker, koud en nat is. Maar slecht weer is zelden zo erg als het lijkt, vooral als je er voor gekleed bent. Warm blijven in de winter is gemakkelijk als je fietst, want je genereert lichaamswarmte door te rijden. Normaal gezien ben je binnen enkele minuten opgewarmd. Als je vertrekt kan je het beter net iets te koud dan te warm hebben.

De uitzonderingen zijn je hoofd (vooral je oren), handen en voeten. Deze worden heel koud van de wind, beschermen is de boodschap.
Een paar warme, waterdichte, ademende handschoenen is essentieel. Net zoals een paar warme (waterdichte) sokken en/of winter bestendige laarzen of schoenen.

De meeste lichaamswarmte verlies je via je hoofd. Ideaal als je een helm draagt is een dunne helmmuts, eventueel in combinatie met een petje dat als voordeel heeft dat het regen en sneeuw uit je ogen houdt. Een bivakmuts of balaclava beschermt praktisch het hele gezicht en laat je toch toe om een helm op te zetten.

Je lichaam warm houden is eenvoudig, je moet (koude) wind en regen tegen houden. Droog blijven is belangrijk, de wind is veel erger wanneer jij of je kleding nat is.
Een goede waterbestendige, ademende windstopper als bovenlaag is aan te raden, daar onder draag je meerdere lagen in plaats van één dikke laag. Begin met (thermo) onderkleding die het transpiratievocht snel kan afvoeren.