Vermijd ochtendstress als je start met woon-werkfietsen

Fietsen naar het werk is eenvoudig, maar je kan ochtendstress vermijden met deze checklist

1. Fiets parkeren
Heeft je werkgever een beveiligde fietsenstalling ? Om toegang te krijgen, hebt u een sleutel of een code nodig ga hiervoor op voorhand langs bij de personeelsdienst.
Als je fiets niet achter een afgesloten deur wordt opgeborgen dan heb je een goed fietsslot nodig.

2. Omkleden en douchen
Als je in normale kleding rustig aan naar het werk fietst dan kan je direct van je fiets naar je bureau gaan.
Als je pendelt in fietsuitrusting en snel of ver genoeg rijdt om je in het zweet te werken dan moet je veranderen van kledij na een douche, als die er is, of na een natte veeg door je gezicht, oksels en liezen in een toiletruimte als er geen douche is.

3. Plan je route
Ken je de beste fietsroute naar je werk? Het is waarschijnlijk een andere route dan met de auto, met de fiets heb je vaak meer keuze. Neem tijd om de beste fietsroute(s) naar je werk te analyseren. De kortste route is niet altijd de snelste. Geef de voorkeur aan rustige wegen waar je zo weinig mogelijk last hebt van verkeerslichten en druk verkeer. Spreek met andere fietsers over de wegen die zij het liefst nemen en welke ze vermijden.

Plan je fietsroute naar het werk met online routeplanners

4. Tijd
Zodra je een route naar het werk hebt gevonden dan kan je deze in het weekend verkennen om te zien hoe lang ze duurt.

5. Maak je fiets klaar
Controleer je fiets minstens een dag voor je vertrekt, je wil op je eerste ochtend niet ontdekken dat je een lekke band hebt.
De kans is groot dat je eigenlijk niets anders hoeft te doen dan de banden een beetje harder op te pompen. Als je klaar bent, rijd je de straat op en af en test je de versnellingen en de remmen.

6. Laad uw batterijen op
Zorg ervoor dat alle batterijen die je nodig hebt voor je woon-werkverkeer, volledig zijn opgeladen. Als je op een e-bike rijdt, is dat een goed idee. Zorg dat je telefoon volledig is opgeladen.

7. Inpakken
Doe dit de avond ervoor, zo kan je in de ochtend gerust vertrekken in de wetenschap dat je niets bent vergeten. Leg de zwaarste items onderaan (slot, schoenen,…). Als je kleren inpakt vouw ze dan op en rol ze lichtjes op. Leg ze bovenaan zodat ze niet platgedrukt en gekreukt raken en houd ze gescheiden van vuil gereedschap of zaken die kunnen morsen.

8. Controleer de weersvoorspelling
Check het weerbericht de avond voor je vertrekt zodat je jezelf zowel mentaal als praktisch kan voorbereiden.

9. Leg je fietskledij klaar
Je wilt ‘s ochtends niet rondrennen in een poging een handschoen te vinden die achterin een radiator is gevallen.
Leg klaar wat je op de fiets gaat dragen, of het nu normale kleding is of fietskledij. Leg ook je fietsschoenen, een fietsjack of een helm klaar.

10. Zet je wekker
Reken de tijd uit die je nodig hebt, de rittijd plus de tijd om je om te kleden, te douchen en een buffer van 10 minuten. Pas je wekker aan.