Hoe maak je van dienstfietsen een succes

Omwille van zijn snelheid en stiptheid kan men de fiets als het ideale vervoersmiddel beschouwen voor dienstverplaatsingen. Je staat nooit in de file en een parkeerplaats vinden is geen probleem. Bovendien stelt de fiets je in staat om op tijd op afspraken te zijn en straalt het een positief, jong en dynamisch beeld uit van de onderneming bij klanten en medewerkers.

Het ter beschikking stellen van dienstfietsen aan uw personeel voor het verrichten van beroepsmatige verplaatsingen is een maatregel die vaak erg gewaardeerd wordt. Om het gebruik ervan te vergemakkelijken, doet u er goed aan om hen verschillende modellen van fietsen aan te bieden.
Naast de traditionele fiets kan u kiezen voor een elektrische fiets om langere afstanden en/of trajecten met lastige hellingen af te leggen.
Met een vouwfiets kan een werknemer zijn traject gemakkelijker combineren met het gebruik van het openbaar vervoer.
Met een (elektrische) cargo-fiets kan gemakkelijk tot 100 kg aan materiaal vervoerd worden.

Het spreekt voor zich dat, om ervoor te zorgen dat het gebruik van de dienstfietsen werkelijk een succes wordt, de fietsen zelf praktisch dienen te zijn en goed onderhouden moeten worden. Het is dan ook zaak om:
– de dienstfietsen regelmatig te laten onderhouden door bv. een werkplaats in uw onderneming of een fietsenmaker waarmee u samenwerkt
– een reservatiesysteem uit te werken, dat toegankelijk en gebruiksvriendelijk is, waarbij er altijd een minimumaantal goed onderhouden fietsen beschikbaar zijn
– de fietsen op een zichtbare, open locatie nabij de ingang te plaatsen – een verzekering tegen fietsdiefstal te voorzien (ongeacht of u de fietsen nu al dan niet zelf huurt). Het graveren van de dienstfietsen is in dit opzicht een uitstekende preventiemaatregel (de politie doet dit gratis)
– voor goed uitgeruste fietsen te zorgen, met hangslot, bagagerek, helmen, fluorescerende jasjes, fietstassen en regenkleding

Een fietsvergoeding kan ook worden uitbetaald voor dienstverplaatsingen, zelfs al gebeuren deze met een fiets van het bedrijf. In dit geval is de fietsvergoeding een kost ‘eigen aan de werkgever’ die 100% aftrekbaar is, maar wel sociale lasten genereert.


Bron: Leefmilieu Brussel