Plan je fietsroute naar het werk met online routeplanners

Neem tijd om de beste fietsroute(s) naar je werk te analyseren. De kortste route is niet altijd de snelste. Geef de voorkeur aan rustige wegen waar je zo weinig mogelijk last hebt van verkeerslichten en druk verkeer. Spreek met andere fietsers over de wegen die zij het liefst nemen en welke ze vermijden.

Maak gebruik van online routeplanners, probeer de route uit en verfijn ze.

Google Maps
De bekendste en meest gebruikte routeplanner Google Maps heeft een optie om fietsroutes te berekenen.
Jammer genoeg zijn slechte fietspaden óók fietspaden voor Google, het resultaat is niet altijd de beste route.
Je kan de voorgestelde route zelf gemakkelijk aanpassen.
Met Google Streetview kan je zelf virtueel ter plaats gaan, om bijvoorbeeld de staat van het wegdek vast te stellen.

OpenStreetMap
Openstreetmap (OSM) is de Wikipedia van de online kaarten.
Het is een overzichtelijke en gedetailleerde basiskaart.
Het knooppuntennetwerk (meer dan 50.000km), het Vlaamse LF-netwerk (10 routes, 1500 km) en allerlei andere fietsroutes zijn geïntegreerd in OpenStreetMap.
Iedereen kan na registratie vrijwilliger worden en de kaart aanvullen of verbeteren.

Strava
Strava is een website en mobiele app waarmee je gereden (fiets)routes kan plannen, opslaan en met andere gebruikers vergelijken.
Omdat fietsers massaal hun fietsroutes op Strava zetten, weet de software heel goed welke trajecten het populairst zijn. Fietsers mijden gevaarlijke en onplezierige routes en zullen dus niet populair worden op Strava. Bij het zoeken naar je ideale fietsroute naar het werk kan Strava verrassende inzichten geven die andere routeplanners niet hebben.

AllTrails.com
Op www.alltrails.com kan je gemakkelijk zelf een fietsroute uittekenen, de website gebruikt routering om zelf de wegen te volgen. Je kan de route gemakkelijk exporteren naar verschillende formaten (GPX, Garmin, Google Earth, …) om ze in te laden in een fiets GPS.Je kan op AllTrails verschillende soorten bestanden importeren en converteren.

Fietssnelwegen.be
Vlaanderen telt momenteel 61 fietsostrades goed voor 1406 kilometer, dit moet uitgroeien tot een netwerk van 2400 kilometer. De fietsostrades zijn aangelegd om het functionele fietsverkeer op een korte en snelle manier van A naar B te brengen. Op fietssnelwegen.be staat een kaart met alle fietssnelwegen en kan je checken of er één in je buurt ligt.

Fietsnet
Fietsnet.be is een routeplanner voor fietsknooppunten en dus meer gericht op de recreatieve fietser. De routes hebben een kwaliteitskeurmerk en zijn getest en goedgekeurd door ervaren fietsers. Zoek je een aangename fietsroute naar het werk, die misschien niet de kortste is, dan is fietsnet.be een goed startpunt. Schrijf de knooppunten van je route op een papiertje of exporteer de route naar je fiets GPS.
 

Komoot
Op Komoot.com of via de app kan je gemakkelijk fietsroutes plannen, je kiest eerst het type fiets dat je gaat gebruiken (touring, mountainbike of racefiets). Je geeft het begin- en eindpunt van jouw rit in. Komoot kiest de beste wegen uit gebaseerd op het type fiest dat je gebruikt. Je kan zelf punten toevoegen en de route naar je hand zetten. Als de route klaar is kan je die naar je smartphone of naar je fiets GPS sturen. Je kan nu je telefoon gebruiken om te navigeren, dat kan op het scherm via turn-by-turn aanwijzingen of via stemnavigatie. Als je een betalend Premium abonnement neemt dan krijg je er een wereldwijde dekking voor bijstand bij via een verzekeringspolis van AXA.
 
RouteYou
Met RouteYou kan je eenvoudig zelf je route uitstippelen of de fietsknooppunten gebruiken. Je kan navigeren via je smartphone, de route afdrukken of exporteren naar je gps-toestel. RouteYou is gratis én Belgisch.